Miód i rodzaje miodów

Dlaczego warto spożywać miód rzepakowy?

Miód rzepakowy jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych miodów odmianowych w Polsce. Ceniony jest nie tylko przez osoby mające dolegliwości układu sercowo – naczyniowego.

Dlaczego warto spożywać miód? Przede wszystkim dlatego, że miód jest nie tylko smaczny, ale należy także do tych naturalnych produktów spożywczych, które posiadają wiele prozdrowotnych właściwości. Właściwości takie posiada także miód rzepakowy, który pomaga łagodzić wiele różnych dolegliwości.

Miód rzepakowy powinny do swojej codziennej diety włączyć osoby skarżące się na choroby układu krążenia. Miód ten posiada, między innymi, właściwości regulujące ciśnienie tętnicze krwi, łagodzące objawy choroby miażdżycowego, a także poprawiające działanie mięśnia sercowego.

Choroby serca i układu krążenia to nie jedyne dolegliwości, na które pomaga miód rzepakowy. Kolejne właściwości tego miodu odmianowego doceniają osoby skarżące się na dolegliwości wątroby. Miody rzepakowe dzięki udowodnionym właściwościom detoksykacyjnym wspomagają działanie wątroby w wykonywaniu jakże ważnej funkcji odtruwania organizmu.

Inne osoby cenią miody rzepakowe także ze względu na inne właściwości, takie jak:

  • łagodzenie objawów infekcji górnych dróg oddechowych (ból gardła, kaszel)
  • właściwości pobudzające system immunologiczny organizmu
  • usprawnienia działania pęcherzyka żółciowego
  • właściwości poprawiające pamięć, koncentrację i ogólną sprawność organizmu
  • właściwości przyspieszające procesy gojenia się ran.
Rzepak
Pole rzepaku, fot. jpeter2. CC0

Wygląd, smak i zapach miodu rzepakowego

Wygląd miodu rzepakowego jest wyjątkowy – w stanie patoki (płynnym) niemalże bezbarwny (lub posiada kolor słomkowy). Po skrystalizowaniu do stanu stałego (tzw. krupca) przybiera barwę białokremową.

W smaku miód rzepakowy jest słodki, nieco mdły, z delikatnym, aczkolwiek wyraźnym posmakiem goryczki. Jeśli zaś chodzi o zapach miodu rzepakowego – jest to miód o niezwykle charakterystycznej woni, przypominającej zapach kwiatów rzepaku.

Możliwość komentowania Dlaczego warto spożywać miód rzepakowy? została wyłączona