Gdzie najbezpieczniej kupować miód?
Miód jest jednym z najbardziej wartościowych produktów żywnościowych, jakie stworzyła natura. Ale jednocześnie jest produktem niezwykle wrażliwym, zwłaszcza na wysoką temperaturę. Gdzie w takim razie najbezpieczniej kupić miód, aby mieć pewność, że zakupiony miód jest na pewno miodem pełnowartościowym?
Bogactwo składu miodu jest naprawdę niezwykłe. Miód – oprócz cukrów prostych, głównie glukozy i fruktozy – zawiera także liczne mikro i makroelementy, witaminy, olejki eteryczne czy decydujące często o prozdrowotnych właściwościach miodu enzymy. Warto jednak wiedzieć, że miód miodowi nierówny, a wrażliwość miodu na wysoką temperaturę (miód zaczyna tracić swoje właściwości w temperaturze ponad 40 stopni Celsjusza) powoduje, że wiele z dostępnych na rynku miodów pozbawiona jest swoich najcenniejszych składników.
Gdzie kupić pełnowartościowy miód
Aby zminimalizować ryzyko związane z zakupem niepełnowartościowego miodu warto przestrzegać kilku zasad. Najlepiej jest oczywiście kupować miód z pewnego źródła, na przykład od zaufanego, znajomego pszczelarza. Ale wiadomo, że na taki luksus może sobie pozwolić niewielu. Jeśli nie mamy takiej zaufanej osoby – warto miodów szukać w pierwszej kolejności w sklepach pszczelarskich – zarówno sklepach stacjonarnych jak i sklepach ointernetowych. W sklepach pszczelarskich z reguły znajdziemy miód nie tylko z pewnego źródła, a będziemy mieli również pewność, że takie specjalistyczne sklepy będą wiedziały jak obchodzić się z miodem, aby nie tracił on swoich najcenniejszych wartości.
Miód z hipermarketów
Czy miód z hipermarketów jest pełnowartościowy? Na tak postawione pytanie trudno jest odpowiedzieć w prosty sposób tak lub nie. Trzeba jednak zdawać sobie sprawę, że ryzyko, że taki miód będzie mniej wartościowy od miodu zakupionego bezpośrednio od pszczelarza lub w sklepie pszczelarskim jest jednak spore. W dużych sieciach handlowych dość często sprzedawany jest ponadto miód nie tylko polski, ale także pochodzący z innych krajów, takich jak Ukraina lub – co gorsze – Chiny. Zwłaszcza w tym drugim przypadku ryzyko, że kupowany miód jest złej jakości będzie spore.