Miód
Miód i rodzaje miodów

Alergia na miód – czy jest się czego obawiać?

Alergia na miód jest niezwykle rzadko występującą alergią pokarmową. Najczęściej występuje u osób, które wykazują uczulenie na inne produkty pszczele.

Alergia na miód jest bardzo rzadko spotykaną alergią. Co więcej, alergia ta występuje rzadko u osób, które nie są uczulone na inne produkty spożywcze, leki, kosmetyki czy detergenty. Stosunkowo często pojawia się natomiast u osób uczulonych na pyłek kwiatowy i jad owadów.

Dzieje się tak dlatego, że substancją uczulającą w miodzie są przede wszystkim zawarte w nim pyłki, jak również występujące w śladowych ilościach w miodzie zarodniki grzybów oraz białka wydzielane przez pszczoły.

Najbardziej niebezpieczną, zagrażającą nawet życiu osoby uczulonej, reakcją na miód jest wstrząs anafilaktyczny. Taki wstrząs – jak było wyżej wspomniane – może doprowadzić nawet do śmierci. Na szczęście wstrząs anafilaktyczny po spożyciu miodu nawet przez osobę uczuloną jest niezwykle rzadki, a jego wystąpienie bardzo mało prawdopodobne.

U osób uczulonych na miód zazwyczaj dochodzi do łagodniejszych objawów alergicznych, takich jak wystąpienia świądu na ciele, pokrzywki, miejscowego obrzęku, dolegliwości pokarmowego (ból brzucha, biegunka, wymioty), a także dolegliwości układu oddechowego (katar, obrzęk gardła, duszności czy kaszel).

Czy należy się obawiać wystąpienia alergii na miód? Prawdopodobieństwo wystąpienia alergii na ten produkt pszczeli jest stosunkowo niewielkie, jeszcze mniejsze jest prawdopodobieństwo wystąpienia wstrząsu anafilaktycznego. Niewątpliwie obawiać się miodu nie należy, ale w przypadku wystąpienia niepokojących objawów mogących świadczyć o uczuleniu na miód należy przeprowadzić odpowiednie testy. Jeśli natomiast po zjedzeniu miodu nasz organizm będzie wykazywał niebezpieczne objawy wskazujące na możliwość wystąpienia wstrząsu anafilaktycznego, należy jak najszybciej wezwać pomoc medyczną.

 

 


Źródło: mojealergie.pl