5 powodów dla których warto spożywać pyłek kwiatowy
Pyłek kwiatowy (pyłek pszczeli) to bez wątpienia jeden z najbardziej wartościowych produktów spożywczych, jakie istnieją na świecie. Zobacz dlaczego warto spożywać pyłek kwiatowy!
Zbierany przez pszczoły pyłek kwiatowy pomaga tym, którzy mają uskarżają się na problemy z układem pokarmowym, jest także skutecznym produktem wspomagającym walkę wrzodami żołądka i dwunastnicy. Do tego stosowany pyłek pszczeli oczyszcza wątrobę z toksyn. Osoby spożywające regularnie pyłek kwiatowy mogą także liczyć na to, że substancje znajdujące się w składzie pyłku wpłyną pozytywnie na pracę także innych narządów wewnętrznych.
Pyłek kwiatowy jest także doskonałym produktem wzmacniającym organizm. Dzięki temu, że zawiera wiele witamin i substancji odżywczych z powodzeniem jest stosowany jako super suplement diety, a do swojej diety pyłek kwiatowy coraz częściej włączają osoby wyczynowo i rekreacyjnie uprawiające sport.
Co ciekawe pyłek kwiatowy jest przez coraz szerszą rzeszę lekarzy zalecany osobom będącym w trakcie kuracji antybiotykowej oraz chemioterapii.
Pyłek pszczeli – kwiatowy jest też produktem, który w doskonały sposób reguluje pracę układu nerwowego, a we francuskich klinikach używa się go – z powodzeniem – w terapii osób chorych na depresję.
Krótko mówiąc – komu poleca się stosowanie pyłku kwiatowego? W zasadzie wszystkim. Jedyną grupą osób, dla których stosowanie pyłku pszczelego nie jest wskazane, to osoby uczulone na produkty pszczele. Tych na całe szczęście jednak jest bardzo niewiele.
Więcej na temat pyłku pszczelego znajdziecie tutaj: Pyłek pszczeli – kwiatowy