Miód i rodzaje miodów

Dlaczego warto zamienić cukier na miód!

Miód jest doskonałym zamiennikiem dla niezdrowego białego cukru rafinowanego! Miód jest o wiele zdrowszy, ma bogaty skład i do tego wyśmienity smak! Jeśli zastanawiasz się czy warto zamienić cukier na miód odpowiadamy – oczywiście, że tak!

Cukier biały i miód więcej różni niż łączy. W zasadzie jedną wspólną cechą jest to, że oba te produkty mają słodki smak. Ale o ile cukier jest pozbawionym jakichkolwiek korzystnych substancji odżywczych cukrem złożonym, to miód jest produktem o bardzo bogatym składzie, mającym niezwykle korzystne działanie na organizm człowieka.

Miód, w odróżnieniu od białego cukru, to głównie cukry proste – glukoza, i fruktoza, które są wchłaniane w układzie pokarmowym bezpośrednio do krwi, a tam – w zależności od potrzeb – organizm zamienia je bezpośrednio w energię bądź magazynuje w postaci glikogenu. Poza tym cukry proste mają potwierdzone dobroczynne działanie. Cukry zawarte w miodzie uczestniczą w detoksykacji organizmu, łagodzą niekorzystne działanie alkoholu i pomagają w ochronie przed niekorzystnym działaniem zanieczyszczeń środowiska.

Miód to jednak nie tylko cukier. Zawiera także witaminy, minerały, enzymy, aminokwasy i kwasy organiczne, które wspomagają organizm w walce z wieloma chorobami, wzmacniają organizm w okresie rehabilitacji, a także pomagają zachować ciało i umysł w doskonałej kondycji.

Argumentów za tym, aby porzucić niezdrowy cukier biały na rzecz zdrowego i smacznego miodu jest wiele. Do czego zachęcamy!

 

 


Źródło: miodkupujeszpszczolyratujesz.pl